Napi ige

A jó napokban élj a jóval, a rossz napokban pedig lásd be, hogy ezt is, amazt is Isten készítette azért, hogy az ember ne találja ki, mi következik. (Préd 7,14)

Hiba
There was an error while rendering the portlet.
 

Könyvbemutató

Az Ordass Lajos Alapítvány kiadásában megjelent Hallgírmur Pétursson Passió-énekek című kötete, melynek bemutatója 2014. április 9-én (szerdán) 17 órakor lesz a református Tóth Endre teremben (Kecskemét, Szabadság tér 7. Csány krt. felől) A bemutatón jelen lesz Izland tiszteletbeli konzulja, Utassy Ferenc, az illusztrátor, Probstner János grafikus, kerámikus, a Kerámia Stúdió korábbi igazgatója, és Zászkaliczky Pál, az Ordass Lajos Baráti Kör vezetője.

Esemény megnevezése:
Időpont: 2014. 04. 09.
mikortól: 17:00 meddig: 18:00
Helyszín: Református Egyház, Tóth Endre terem
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Ordass Lajos így ír a Passió-énekekről:

A nép ebben a költészetben nemcsak az „Izland sziklás talaján termett legszebb rózsákat” látta, hanem nemzedékről nemzedékre erőt, vigaszt, enyhületet merí­tett az élet sokféle küzdelmes bajában és ínségében. Nyugodtan meg lehet állapítani, hogy Pétursson éne­kelte bele az evangéliumot a nép lelkébe. Annakidején, amikor Izland lakossága a keresztyénségre tért, bizony a misszió munkája – mint legtöbb helyen – itt is föl­színes volt. Később a reformáció sem a nép lelki vágyódásából nőtt ki, hanem királyi rendelet alapján terjedt el. Ezért Izland szigetén erős pogány elemekkel vegyített babonás középkori katolicizmus élt, amellyel a reformáció munkásai lelkesen fölvették ugyan a küz­delmet, de az evangéliumi keresztyénség még nem terjedt el a családokban és az egyes hívők lelkében. Ehhez volt szükséges Pétursson költészete. S ez a költészet – különösen pedig a Passió-énekek – annyira fölszívódtak a nép lelkébe, vérébe, hogy alig lehet izlandi könyvet olvasni, hogy az ember e költészet nyomaira rá ne bukkanna. A zsoltárok szám­talan verssora meg egyenesen nemzeti közmondássá vált. A Passió-énekeket finom mélység, gazdag képzeleti erő jellemzi, párosulva meghatóan bensőséges, gyer­meki kegyességgel.

A versek nagy segítséget jelenthetnek az egyéni imaéletben, de közösségi alkalmakon is. A kötetet Probstner János grafikái díszítik, amelyek tökéletesen harmonizálnak a XVII. századi költeményekkel.

 

A könyv 1.900 forintba kerül, de a bemutató után 1.710 forintos engedményes áron kapható!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
1%
« 2020. október »
október
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Evangélikus fiatalok blogja
null