Hulej Enikő lelkésszé avatása Csengődön

Hulej Enikő lelkészavatása
 
Hulej Enikő lelkészavatása

Isten ajándékai és elhívása visszavonhatatlanok

A csengődi templom oltárától egyházunk két lelkésze indult el igehirdetői szolgálatára: korábban Smidéliuszné Drobina Erzsébet, az elmúlt szombaton, 2005. július 16-án pedig Hulej Enikő. Az újonnan avatott lelkipásztor nagyapja, Hulej Alfréd itt volt lelkész 1971 és 1975 között, édesapja, Hulej Péter pedig a gyülekezet jelenlegi felügyelője. Az avatás ünnepi alkalmán szerepet kapott a család még egy tagja: a kisebbik Hulej lány, Klaudia volt a kántor.

Enikő 1998-ban kezdte meg teológiai tanulmányait. Egy tanévben köztársasági ösztöndíjas volt, majd két évig Norvégiában tanult. Demonstrátorként részt vett az Evangélikus Hittudományi Egyetem Vallás- és Társadalomtudományi Tanszékének munkájában.

Nélkülözhetetlen segítséget nyújtott 2001-ben a hallgatók második csoportja olaszországi és vatikáni útjának megszervezésében, majd tavaly februárban Chong Chee-Pang szingapúri professzor programjának lebonyolításában, akire szívesen emlékeznek Csengődön is.

Isten először megajándékoz, azután elhív. Ajándéka a család, a gyülekezetek, a külföldről is érkezett barátok, a hordozó szeretet, a jó kommunikációs, közösségteremtő készség, a missziói lelkület. Ezeket tovább kell adni; Enikőnek erre hamarosan az Evangélikus Missziói Központ és a Pesti Egyházmegye munkatársaként lesz lehetősége.

A lelkészavatás szolgálatát Gáncs Péter püspök végezte dr. Szentpétery Péter, az EHE docense és Nagy Veronika, a gyülekezet lelkésze kíséretében. Az igehirdetés alapigéje az avatandó meghívójára választott Róm 11,29 volt: "Isten ajándékai és elhívása visszavonhatatlanok" (a régi fordítás szerint "megbánhatatlanok"). A szolgálattevőkön kívül még tizenegy Luther-kabátos lelkész énekelte áldásra emelt kézzel a confirmát.

A köszöntések sorában Szentpétery Péter elmondta, hogy különös öröm ilyen jól tanuló és szolgálatkész munkatárs avatásán szolgálni, ráadásul abban a templomban, ahová az avatandó gyermekként járt. A docens tolmácsolta a templomépítő - 1953 és 1971 között Csengődön szolgált lelkész, id. Szentpétery Péter - köszöntését is, aki levelet küldött az alkalomra. Kis János kecskeméti lelkész Enikő mentoraként mondott köszöntőt (a lelkészjelölt nála töltötte a hatodévet). Kecskemétről egyébként különbusszal jött el az énekkar és a gyülekezet számos tagja.

Nagy Veronika mint lelkianya köszöntötte az új lelkészt, és a gyülekezet által beköttetett Bibliát nyújtott át számára. Kovács Ferenc költő, festőművész, oslói egyetemi tanár, akinek grafikája díszíti a meghívót, Hulej Enikőhöz írt versét mondta el. Végül Gáncs Péter a Déli Egyházkerület jelvényét adta át: zöld háttérben szárba szökkenő kalász öleli körül a keresztet. A püspök emlékeztetett arra, hogy minden lelkészavatás pünkösd folytatása, ezért piros az oltárterítő. A z új lelkészt körülvevő szeretet az istentiszteletet követő testvéri együttlétben is kifejeződött.


- y - r

Forrás: Evangélikus Élet, 2005/30. szám

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
1%
« 2020. október »
október
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Evangélikus fiatalok blogja
null