Idősek Napja

2005. február 17.

Sok szó esik a keresztrõl - böjti idõszakban különösen is, hiszen keresztény életünk e középpont körül forog. A kecskeméti Idõsek Napközi Otthonában a februári klubnap témájaként a Szentíráson és bizonyságtételeken keresztül ragyogott fel a kereszt fénye.

A kecskeméti gyülekezetben hétköznaponként különféle programok - bibliaórák, irodalmi délelõtt, beszélgetés, torna, filmklub - várja az idõseket. Kiemelkedik azonban a havonkénti Idõsek Napja, amelynek különlegességét az adja, hogy egész napos változatos program hívogatja a testvéreket, és azok is jelen vannak, akik egyébként segítség nélkül már nehezen jutnak el a közösségi alkalmakra.

2005. február 17-én immár harmadik alkalommal köszönthették egymást a klubnap résztvevõi. A téma - ezúttal is az egyházi esztendõnek megfelelõen - a kereszt volt. Kis János lelkész bevezetõ áhítatában Krisztus keresztjére irányította a figyelmet, és a saját terheinktõl való menekülés helyett az Isten erejére hagyatkozva azok elhordozására buzdított. Sárkány Tibor ny. esperes a kereszt mûvészi megjelenítését különbözõ korokból és mûvészeti ágakból vett példákkal szemléltette, bemutatva a keresztfa fajtáit és a keresztre feszítés típusait is. Sárkányné Horváth Erzsébet ny. lelkésznõ bibliaismereti és egyháztörténeti kérdésekbõl állított össze egy vetélkedõt, amely fokozta a jó hangulatot a lelkes résztvevõk között. A program alakításához a testvérek is aktívan hozzájárultak, hiszen többen is megható szavalatokkal, idézetekkel készültek. A közös ebéd és személyes beszélgetések után dr. Szántó Ágnes orvosnõ az emberi kereszteket a genetika és az életmód oldaláról közelítette meg, és rámutatott arra, hogy egy - sorscsapásnak érzett - betegség kialakulásában milyen nagy szerepe lehet saját butaságunknak és helytelen életvitelünknek, ezért a felelõsen meghozott döntések és az odafigyelés sok szenvedéstõl és nyugtalanságtól kímélhetnek meg. A napot végül filmvetítés zárta, melynek során a Passió megrázó története elevenedett meg.

Ezek az alkalmak szép példái annak, milyen fontos a közösség megélése, hiszen aki egykor aktív tagja volt egy-egy bibliakörnek, annak részvételére továbbra is számítanak, és az maga is készül a találkozásra, beszélgetésre. És a márciusi klubnap szervezése természetesen már a búcsúzás perceiben elkezdõdött - a jelenlevõk ötletei alapján.

Hulej Enikõ

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
1%
« 2020. október »
október
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Evangélikus fiatalok blogja
null