Napi ige

Akkor ismét látni fogjátok, hogy különbség van az igaz és a bűnös között, az Isten tisztelői és az őt nem tisztelők között. (Mal 3,18)

Hiba
There was an error while rendering the portlet.
 

Nem a részletek, a lényeg a fontos!

A Déli Evangélikus Egyházkerület 2011. április 29-én Kecskeméten tartott közgyűlést. Képes beszámolót adunk közre hangfájlokkal.

A közgyűlés a templomban kezdődött Kis János helyi lelkész áhítatával, majd a gyülekezeti teremben folytatódott. Az ülést Radosné Lengyel Anna kerületi felügyelő vezette. Először Gáncs Péter ismertette püspöki jelentését, melyben önvizsgálatra és a lényeg középpontba helyezésére buzdított. Majd a felügyelői, missziói, ifjúsági lelkészi és GAS-jelentés következett, melyek során Lengyel Anna, Aradi György, Laczi Roland és Káposzta Lajos idézte fel a 2010-es év fontosabb eseményeit, adatait és ismertette a 2011. év terveit. Élénk eszmecsere bontakozott ki az igehirdetéssel és az aktuális ügyekkel kapcsolatban, és a közgyűlés elhatározta az „év igehirdetése díj” meghirdetését.

Képek és hangfájlok letölthetők innen.

 

Tudósítás az Evangélikus Élet 2011. május 8-i számában:

A csigák gyorshajtók az evolúció útján, hiszen a rájuk leselkedő ellenségek világában bekövetkezett változásokra gyors választ adnak. – idézte egy tudományos felmérés eredményét Kis János lelkész, házigazda a Déli Egyházkerület április 29-én, Kecskeméten tartott közgyűlésének nyitó áhítatában. Jn 3,16 alapján Isten megelőlegezett szeretetéről, a golgotai kereszt valóságáról szólt, mely hitet ébreszt, örök életet ad és választ vár tőlünk abban a helyzetben, amiben vagyunk.

Gáncs Péter püspök a közgyűlés tagjaihoz előzetesen eljuttatott jelentése fontos pontjait értelmezte. Azzal kezdte, hogy nem a részletekkel van baj, hanem a lényeggel, az elmúlt öt év statisztikájában ugyanis van bizonyos visszaesés. Önvizsgálat szükséges: mennyit foglalkozunk a lényeggel? Óvott az olyan intézményvállalástól, mely a gyülekezetépítés rovására megy. Hangsúlyozta az igehirdetés fontosságát, hiszen az egyház kincse az evangélium és a feltámadt Krisztusnak kell a centrumban állnia. Ehhez kapcsolódóan a közgyűlés döntött az év igehirdetése díjának meghirdetéséről, mellyel elmélyült teológiai munkára és színvonalas prédikációkra kívánják ösztönözni az igehirdetőket.

Hozzászólások sora következett ezután. Szóba került az, hogy hirdetni kell a reménységet a reménytelenségben élőknek; hogy észre kell venni az idők szavát és az igehirdetés helyét, módját, idejét, nyelvét, képvilágát, hordozóit eszerint kell megválasztani; hogy a nagyvárosba költözötteket esküvőjükkor lehet leginkább felfedezni; s hogy az egyházi iskolákon keresztül több család bekapcsolható a helyi gyülekezetbe. Javaslat érkezett, hogy a közgyűlésen szavazati joggal nem rendelkezők köre bővüljön teológusokkal, leendő presbiterekkel és hogy készüljön ismertető arról, mit hangsúlyoznak az egyes lelkészi jelentések.

Radosné Lengyel Anna kerületi felügyelő szerint sok múlik a választott vezetőkön és fontos, hogy tájékozottak legyenek. Értékelte a tavalyi felügyelőkonferenciát és megköszönte a felügyelők együttműködését. Ismertette – az Evangélikus Életben megjelent – a regionális felügyelőkonferenciákon megfogalmazott indítványt az idősek gondozásával kapcsolatban, s beszélt a két nehéz helyzetbe került gyülekezetről, Pitvarosról és Pusztaföldvárról.

Aradi György missziói lelkész a kerület sokszínű missziójáról, főképpen a missziói napok – visszaemlékezve a tavalyi és előtekintve a közelgő mostani – programjáról beszélt. Kiemelte az idei újdonságot, miszerint a gyereknap és tanévzáró közelsége miatt e nap összeköthető a hittanosok kirándulásával. A program ugyanis az ő érdeklődésüket is figyelembe veszi, így részesülhetnek abban az élményben, hogy jó e nagy evangélikus közösség tagja lenni. Erre még lehet mozgósítani gyülekezeti tagokat, fiatalokat, hiszen a jelentkezési határidő május 15.

Laczi Roland ifjúsági missziói lelkész a bonyhádi konfirmandustáborról, a szarvasi Szélrózsa találkozóról és a bizottsági ülésekről számolt be, s javasolta egy gyülekezeti szolgálattól elkülönített ifjúsági lelkész szolgálatba állítását.

Káposzta Lajos GAS ügyvivő lelkész a Gusztáv Adolf Segély adatait ismertetve kiemelte, hogy a bevétel 2010-ben az előző évhez képest 150 ezer forinttal csökkent. Közölte, hogy az országos presbitérium decemberi ülésén elfogadta az ez ideig hiányzó szabályrendeletet, s beszámolt a hazai GAS-konferenciákról és külföldi éves közgyűlésekről.

Végül a püspök tájékoztatta a közgyűlést a kerületi díjak idei várományosairól, a folyamatban lévő intézményátvételekről (Kiskőrös, Pestszentlőrinc, Mezőberény), valamint arról, hogy az evangélikus egyház az államadósság csökkentéséhez két mentő vásárlásával kíván hozzájárulni. Szót kaptak az egyházkerület teológus ösztöndíjasai és ügyésze, illetve szóba került a szolidaritási törvény, a közelgő népszámlálás és a zsinat oktatási intézményvezetőkre vonatkozó törvénye.

A közgyűlés által elfogadott jelentések letölthetők: http://del.lutheran.hu

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
1%
« 2021. szeptember »
szeptember
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Evangélikus fiatalok blogja
null