Jön, de mikor?

Tavaly télen nagymamámmal a mentõt vártuk. Tudtuk, hogy jönni fog, hiszen az orvos megrendelte, de nem tudtuk, mikor érkezik. Úgy gondoltuk, nyolc elõtt biztosan nem jön. Reggelre azonban hatalmas hó borította a tájat. S amíg mi benn készülõdtünk a mamával, nagypapám és édesapám rendületlenül lapátolták a havat. Mindenki szorgalmasan tette a dolgát. Azt gondoltuk, bõven van még idõnk, a mentõ azonban röviddel hét óra után megjelent. Kapkodni kezdtünk, elõször a pulóvert is fordítva vettük fel. S bár a mentõsök kedves, türelmes emberek voltak, nagyon kellemetlenül éreztük magunkat, hiszen nem voltunk még készen. Tudtuk, hogy jönnek, vártuk õket, mégsem készültünk el, mert hamarabb érkeztek, mint gondoltuk.

Ti is legyetek készen, mert abban az órában jön el az Emberfia, amikor nem is gondoljátok! (Lk 12,40)

Ádvent igéje készenlétre int. Amikor a Krisztussal való találkozást, az Emberfia eljövetelét várjuk, talán sokszor úgy érezzük, hogy hiába várjuk, nem jön. Késik. Kezdünk türelmetlenek lenni, s már lelkesedésünk is alábbhagy. Talán hamis biztonságba ringatjuk magunkat, és arra számítunk, majd csak a távoli jövendõben érkezik el.

Legyetek készen! Mit jelent ez? Elsõsorban nem a külsõségeket, nem a ruházatot, hanem belsõ lelki készenlétet. Egy olyan állapotot, ami nem kapkod, nem hagy rendezetlen dolgokat maga után, hanem figyelmét, gondolatait maradéktalanul Krisztusra tudja irányítani bármelyik pillanatban.

Készen állni azt is jelenti: készségesnek lenni. Készségesnek lenni meghallani, ha szól. Készségesnek lenni megérteni, mit mond igéjében. Készségesnek lenni megérezni, hogy ott áll a betegágy mellett. Készségesnek lenni meglátni, hogy Õ ad erõt a fájdalom elhordozásához.

Állandóan indulásra készen állni és várni a mentõt, fárasztó dolog. Állandóan várakozásban élni, feszültséggel jár. Állandóan arra gondolni, mennyi idõnk van még hátra, mit hoz a holnap és mikor jön el az Emberfia, nyugtalaníthat bennünket. De ha ez a készenlét készséget jelent, és nem ideges kapkodást, hanem belsõ egyensúlyt, akkor igazi boldog ádventi várakozásban van részünk. Akkor úgy élem napjaimat, hogy nem ér váratlanul és kellemetlenül az Úr érkezése.

Légy készen! Légy készséges! És légy boldog, mert az Úr közel!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
1%
« 2021. szeptember »
szeptember
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Evangélikus fiatalok blogja
null