Ugye, ez még belefér?

A Jengát valószínűleg nem kell bemutatni azoknak, akik szeretnek játszani. Izgalmas, népszerű ügyességi játék. A cél az, hogy növeljük a torony eredeti méretét, de úgy kell elmozdítani egy-egy téglát, hogy az építmény ne dőljön össze. Eleinte mindez könnyen megy, de ahogy egyre több elem kerül az eredeti helyéről pár szinttel feljebb, úgy válik egyre ingatagabbá a torony, míg egyszer csak hangos robajjal összeomlik. Az összeomlás előtti percek érzése tipikus: Csak még ezt az egyet kihúzom, ebből még nem lesz baj…

Az ifi táborban jutott eszembe példaként ez a játék, amikor a Dávid és Betsabé történet (1Sám 11–12) kapcsán a bűnökbe sodródásról beszélgettünk a fiatalokkal. Dávid, az istenfélő, nagy király nem akart vétkezni, de egyik cselekedete észrevétlenül vitte a másikba, és egyszer csak összeomlott az, amit építgetett.

Kezdte azzal, hogy nem ment el a csatába, pedig az emberei mellett lett volna a helye. Egy kis lustaság még belefér, nem? Aztán unalmában nézelődve megkívánta és megszerezte a gyönyörű Betsabét, katonája feleségét. Egy szenvedélyes éjszaka, ha titokban marad, ugyan kinek árt? Jön a baba? Nem baj; ha a férj gyorsan hazatér, fel se tűnik majd, hogy másé a gyerek. Az építmény ekkor azonban már erősen inog: az ötlet jónak tűnik, de nem működik, más megoldás kell. Dávid úgy érzi, nincs választása (pedig lenne!), de megvan az eszköze, hogy „legálisan” eltüntesse az útból Úriást. A férfi harcban hal meg, senki se gyanakszik gyilkosságra. Az özvegy így szabadon az övé, s végre fellélegzik, de csak egy pillanatra, mert hirtelen összeomlik ez a bűnökkel terhelt építmény és maga alá temeti őt és szeretteit. Mert Istennek nyilvánvalóan nem tetszik, amit Dávid művel, és ennek az elbukott – bár később bűnbocsánatot nyert – királynak szembesülnie kell bűnei következményével.

Tanulság? Légy résen a kísértések között! Ha készülsz megtenni valamit és azzal nyugtatod a lelkiismereted, hogy ez ugyan nem helyes, de még belefér, akkor jobb, ha azonnal hátat fordítasz annak a helyzetnek. Lehet, hogy az még tényleg „elmegy”, de félő, hogy jön egy következő lépés, aztán még egy… Ne álltasd magad azzal, hogy van választási lehetőséged, mert egy ponton túl már nem tudsz megállni. A bűn, akárhogy is szépítenéd, akkor is bűn; ha nem küzdesz ellene, egyre inkább elborít, és előbb-utóbb rád omlik az, amit vágyaidnak engedve építgetsz.

Az élet nem játék. A jengát gyorsat felépítheted újra, és kezdheted elölről vidáman a téglák rakosgatását, de ha az életben okozol sebeket – magadnak és másoknak – azokat talán sok könny kíséri, és nehezen gyógyulnak majd be…

Hulej Enikő

Evangélikus Élet, 2011/32.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek