Ünnepek

Page Advent-Karácsony
Az életünk akkor igazán karácsonyos élet, amikor nem egy napba, nem néhány órába sűrítjük bele, hanem áthatja egész életünket, mind a 365 napunkat; akkor igaz, ha tudatosan vagy talán nem is egészen tudatosan ott él a szívünk mélyén: az Isten szeretet! Isten az Ő egyszülött Fiát azért adta, hogy megtanuljuk tőle viszontszeretni Istent embertársainkon keresztül - és ez a szeretet ne egy gyertyagyújtásig tartson csupán." (Gyökössy Endre)
Page Vízkereszt
Mit jelent a vízkereszt?
Page Farsang
 
Page Böjt – bűnbánat
Az értelmező szótár szerint a böjt „meghatározott napokra előírt csökkentett táplálkozás, illetve húsevéstől tartózkodás, koplalás, éhezés”. Ez a legősibb gyógymód. Ma az emberek ezt rendszerint fogyás céljából vagy egészségi okokból alkalmazzák. A magyarázó jegyzetekkel ellátott Biblia szerint: „Az evésről és ivásról való lemondást Izraelben vezeklésként gyakorolták az emberek a maguk és mások bűneiért, de tartózkodtak a táplálkozástól gyász esetén is vagy az imádság támogatásaként.” Évfordulók ünneplésére is bevezettek böjti napokat. Az Újszövetségben olvassuk, hogy Jézus a pusztában negyvennapos böjttel készült nyilvános fellépésére. Tanítványai esetében Jézus nem írta elő a böjtöt: „Vajon böjtölhet-e a násznép, amíg velük van a vőlegény?” (Mk 2,19) Pál apostol az önfegyelmezés eszközeként említette a böjtölést.
Page Mi történik pünkösdkor?
A nagy egyházi ünnepek sorában – karácsony (Jézus születése) és húsvét (Jézus feltámadása) után – a harmadik a pünkösd, melynek tartalma ugyanolyan fontos, mégis a legkevésbé ismert. A Szentlélek megérkezését, az egyház születésnapját ünnepeljük ekkor.
Page Nagycsütörtök
Nagycsütörtök éjjelén az Úr Jézust elfogták a Gecsemáné-kertben. Előtte imádkozott, és ezt kérte tanítványaitól is...
Page Evangélikus Böjt
Ezekben a napokban sokan tették fel nekem a kérdést: Milyen az evangélikus böjt? Talán azért, mert böjtben vagyunk, és mintha nem lenne rögzített álláspontja egyházunknak ebben a kérdésben. Vagy valami másról van szó?
Page Virágvasárnap
 
Page Húsvét
 
Page Szentháromság ünnepe
"A világ Isten-szőtte szőnyeg, Mi csak visszáját látjuk itt, És néha - legszebb perceinkben - A színéből is - valamit." (Reményik Sándor: A szőnyeg visszája). Pünkösd után ünnepeljük a Szentháromságot. - A megérthetetlen és felfoghatatlan titkot, amiben az isteni Háromság (Atya, Fiú, Szentlélek) Egyben az ember megváltását akarja véghezvinni a szeretetben, hogy az embernek élete és örök üdvössége legyen.
Page Reformáció
 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
1%
« 2020. november »
november
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Evangélikus fiatalok blogja
null